BBA Architects LP

Citizens State Bank: Addition and Renovation

Brenham, Texas

Programmatic Requirements

In addition to its existing branches in Somerville, Caldwell and Deanville, Citizens State Bank expanded to serve the Brenham market in January 1999. The branch was established in an existing structure located along the major southern entrance into the city from U. S. Highway 290. Having created a presence in the community at this location, the bank experienced rapid growth in both commercial and individual accounts, resulting in a dramatic increase in staffing and the need for increased space to serve its customers. Citizens State Bank also saw this as an opportune time to renovate its present facilities to reflect the positive, growth-oriented image it has become known for among its growing customer base.

Design Solutions

The use of flat seam panels, a metal roof and other building materials sharing the same aesthetic in this renovation project were crucial in expressing the concept of a “cattle trough” theme that is carried through the design process and is expressed as v-shaped column supports with generous overhangs. The initial phase included a total renovation of the existing 3,000 square foot building and the addition of 3,600 square feet devoted to customer services. The design incorporated expanded teller service and lobby areas, increased office space, and a new drive-in-teller arrangement featuring a total of seven lanes. Site improvements include increased parking, a new vehicle exit to Stone Street on the north side, and improved traffic circulation. The bank remained in full operation throughout the construction period.