BBA Architects

Brazos Central Appraisal District

College Station, Texas

Budget parameters drove a lean design solution that incorporates a large open-concept office with workstation cubicles for appraisers and the mapping department. Building siting and orientation was dictated by a desire to make an existing naturally landscaped area that screened the building from the street a feature of the design. The public waiting room and interview stations are designed to allow for seated-desk conversations with customers at individually screened stations with views from the waiting room seating onto the existing natural landscape. The board room incorporates flexibility in possible space combinations from larger conference or training functions to smaller meeting rooms for public appraisal hearings during busy seasonal periods. The final product was delivered on time and on budget with a turnkey solution incorporating data, filing, security and furnishings. Both the building exterior materials and landscaping were selected for low-maintenance and ease of upkeep. Natural daylight fills the space, and on many days is sufficient, avoiding the need for artificial lighting. High efficiency mechanical systems coupled with a continuous exterior insulation building skin, and reflective low slope roof with deep South facing overhangs shade the building. This further assists in long term cost savings through passive design strategies. The project was completed in early 2019.

[Not a valid template]